Stop the steal
På torsdag kom budet på 2,2 NOK – tilfeldigvis samme dag som norske medier var opptatt av at politikere var på presidentbesøk i USA. Som naiv nordmann kunne man håpe at styret og ledelsen i REC jobbet med en refinansiering, spesielt etter å ha terminert en kontrakt verdt 3 milliarder USD. Men så feil kan man ta: både norske meglerhus, ledelsen og styret i REC ser ut til å stille seg bak et skambud.
Likebehandling av alle aksjonærer er et grunnprinsipp i norsk lovverk, og dette er noe styret skal forvalte. Men dette ser REC ut til å bry seg lite om.
E24 hadde en artikkel med overskriften «Koreanerne bestemmer alt» – og mye tyder på at de traff spikeren på hodet.
Levens, som CEO, ble for en tid tilbake spurt om hva som er "replacement value" for Moses Lake og Butte – svaret var 3 milliarder dollar.
Butte produserer og har verdi, mens Moses Lake trolig har en lavere verdi frem til fabrikken produserer for fullt i et USA som nå bygger tollmurer mot asiatisk polysilisium.
Selv om man trekker fra 400 millioner USD i gjeld, er det åpenbart at verdiene – fordelt på 420 millioner aksjer – er langt høyere enn skambudet. Ta frem Excel eller kalkulator og regn selv.
Vi som initiativ har forsøkt å få styret og ledelsen i tale i flere måneder. På tross av et brev signert av aksjonærer som eier 17 millioner aksjer (over 4 %) har vi fått null svar – bare unnskyldninger.
Noen av oss har kontaktet Finanstilsynet, men foreløpig har vi fått null respons. De bør våkne på vegne av 35 000 aksjonærer. Vi ser at en aksjonær har fått til dialog med en kontaktperson, og har delt kontaktinformasjon på diverse fora. Vi applauderer dette og håper mange aksjonærer følger opp. Media kan også kontaktes.
Ellers kan det legges til at 83 millioner aksjer har registrert seg via nettsiden og dette fordeler seg på 839 innsendte skjemaer. Noen kan ha solgt, andre kan ha kjøpt. Noen er engasjerte, andre ikke, men i sum har vi kraft, og registrerte aksjer er rett under 20 % av totalt antall aksjer.
Vi vet en del om granskningsprosesser, kostnader og tid – og akkurat nå har vi dårlig tid. Vi vurderer ulike juridiske initiativer sammen med andre aksjonærer.
Det er heldigvis lite sannsynlig at koreanerne får tak i 90 % av aksjene via et skambud. En grisete plan B kan imidlertid dukke opp, så slaget står trolig på generalforsamlingen 24. juni – eller på en mulig ekstraordinær generalforsamling før dette.
Vi jobber også med en annen aktivitet som vi foreløpig holder for oss selv, da vi vet at denne nettsiden har lesere både fra USA og Korea. Om det fører frem vet vi ikke, men vi skal prøve.
Håper dere alle henvender dere til Finanstilsynet, media og politiske kontakter – det er på tide at Robin Hood vinner, men vi trenger litt hjelp.
Er det noen der ute som har erfaring med media og kan fronte saken på vegne av flere aksjonærer, ta kontakt!